luni, 18 ianuarie 2010

Manastirea Filoteu

Sfanta Manastire Filoteu, a douasprezecea in ierarhia manastirilor din Athos, nu se afla la tarmul marii, ci destul de sus in munte, la jumatate de ora de mers pe jos de Manastirea Caracalu (despre care am vorbit in numarul trecut al revistei). Manastirea poarta hramul Bunei Vestiri (25 martie) si, desi este atestata documentar inca din secolul 11, nu are o istorie la fel de bogata ca a celorlalte din aceeasi perioada.Prima mentiune despre ea o gasim intr-un memorandum al protos Nichifor, care dateaza din anul 1015 si unde se vorbeste de "monahul Gheorghe, staret al Manastirii Filoteu". In anul 1046, in cel de al doilea Typicon al Sfantului Munte, regasim pe monahul "Lucas, staretul Manastirii Maicii Domnului sau Filoteu". Desi istoricii inclina sa dateze inceputurile manastirii in ultima parte a secolului 10, prin traditie ctitorirea manastirii este atribuita Sfantului Filoteu, contemporan al Sfantului Atanasie Athonitul.

vineri, 15 ianuarie 2010


Sinaxar video

Vai ce de ingeri - Parintele Iustin Parvu de la Petru Voda

MANASTIREA PETRU VODA

MANASTIREA PETRU VODA- CLIK

Ce-i datorez eu lui Hristos

Ce-i datorez eu lui Hristos

Exista in ritualul iudaic o rugaciune alcatuita dintr-un sirag de multumiri aduse lui Dumnezeu pentru toate binefacerile harazite poporului Sau, Israel. Ca refren ori stih intercalat dupa fiecare dar pomenit figureaza vorbele “dai lanu”, ce se talmacesc “de ajuns noua”. De n-ar fi decat ca Domnul ne-a scos din pamantul Egiptului, destul ar fi pentru a-L binecuvanta si a-I aduce slava. De n-ar fi facut decat ca a prefacut marea in uscat, destul e spre a-L blagoslovi si a nu inceta sa-I multumim. De n-ar fi decat ca ne-a hranit in pustie…..Si asa mai departe. Fiecare fapta a divinitatii, fiecare minune ajunge spre a starni recunostinta norodului si a-i provoca exclamatia : “dai lanu !”.

Tot astfel, gandesc,orice evreu trecut prin sfanta Taina a Botezului, caruia Domnul i S-a revelat si care acum, se numara printre “iudeii care au crezut in El” poate de asemenea striga : “de ajuns facut-ai, Hristoase Dumnezeule pentru mine !”.

Pentru a fi desprins solzii care-mi acopereau ochii,iti multumesc din toata inima, din tot sufletul, din tot cugetul si toata vartutea mea. Doar atat de ai fi facut dupa ce ai luat aminte la mine, cu vrednicie si cu dreptate este sa strig cu lacrimi :”dai li !”.

Pentru a-mi fi dat putinta sa-mi cunosc propria pacatosenie, nimicnicie si ticalosie, Iti aduc laude si multumiri, si de s-ar margini doar la atata darul facut mie, tot prea destul e ca sa repet :”dai li !”.

Pentru a-mi fi ingaduit sa Te pot ruga, sa Te iubesc si sa ma inchin Tie- de ajuns, prea de ajuns ca sa binecuvantez Sfant Numele tau.

Pentru a fi sadit in mine nadejdea iertarii si a fi inceput sa intrezaresc putinta mantuirii -fii, Doamne, preamarit !

Pentru a-mi fi dat indrazneala sa concep stabilirea unor relatii de tip eu-tu cu Tine, Domnul si Dumnezeul meu, ma minunez si, nepricepandu-ma a spune altceva, strig :”dai li !”.

Si tot asa, fiindca de acum ma pot inchipui printre acei carora le-ai grait :”Daca veti ramane cu cuvantul Meu, sunteti cu adevarat ucenici ai Mei. Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi.” (Ioan 8, 31-32)

Recunoscator peste orice posibilitate de exprimare in slabele si banalele noastre vorbe omenesti iti sunt, Hristoase al meu, si pentru a fi dobandit calitatea de “prieten” al Tau, pentru a fi fost, altfel spus, inobilat, caftanit prin credinta si apa Botezului si focul Duhului Sfant.

Pentru a fi iesit din tristete, mohoreala, jale, descumpanire, acedie (exista o acedie a laicului, a necredinciosului), deznadejde si a ma fi apropiat de starea fericirii.

Si fiindca, indeosebi, m-ai socotit in masura a intelege si a fi cu desavarsire convins ca Tu esti Adevarul, Calea si Viata.

De nu-mi va fi dat a ma mantui, si inca aceasta absoluta convingere imi este cu totul suficienta spre a cunoaste linistea si a gusta neingrijorarea.

Mi-ai daruit, Doamne, in nespusa Ta marinimie, sa aflu tot adevarul -atroce- despre mine insumi; m-ai slobozit din robia pacatului, care slujitor mai ferecat decat mine nu cred sa fi avut.

Mai mult decat atat (caci nu daruiesti niciodata putin, cu parcimonie, dupa dreptate, ci numai clatinat si indesat, har peste har, nu imparti bacsisuri, ci poftesti la cina imparateasca) : datorita bunatatii si milostivirii Tale mi-am putut insusi spusa lui Dostoievski : de mi s-ar dovedi in modul cel mai indubitabil, ca adevarul e altul, pe patul de moarte fiind, ca nu Hristos este adevarul, ca adevarul e altul- daca demonstratia ar fi incantabila si covarsitoare- n-as sta nici o clipa la indoiala : as alege sa raman cu Hristos, nu cu adevarul.

Dai li !

Din rob, si schilod m-ai facut om liber si senior; din fricos si misel, om indraznet; din fiinta a intunecimii, un ahtiat dupa lumina si slobod a incerca senzatia ca nu-mi este interzis sa ma port efectiv potrivit cu invatatura si vrerea Ta.

Pentru ca nu numai ca m-a descoperit pe mine mie insumi intru toata mizeria si josnicia si nimicnicia mea, ci mi-a dezvaluit mie insumi latentele bune si priincioase dinlauntrul meu;

mi-a aratat ca nu sunt definitiv si iremediabil pierdut;

m-a scos din cloaca, ingustime si bezna;

mi-a tradus existential si pe a mea seama cutremuratoare (si mangaietoarea) fraza : “Qui Mariam absolvisti mihi quoque spem dedisti”

si nu mi-a cerut sa ma anihilez, sa mor, ci- dimpotriva- sa mor pacatului si zadarniciilor si sa viez puternic intru El- cu dragoste si bucurie- adica intru libertate, voie buna si calm. (Caci El pretuind pe om nu vrea – zice Staniloae- confundarea lui cu Sine,ci mentinerea si ridicarea lui intr-un dialog etern al iubirii).

Mi-a descoperit si o alta mare (si vreme indelungata cu totul nepresupusa) taina, anume ineluctabila univarsala lege a paradoxului,inlesnindu-mi sa inteleg ca nevinovatia nu se poate obtine decat pe calea aceasta a recunoasterii propriei culpabilitati.

Mi-a dat de asemenea voie sa ma impartasesc cu prea curatul Sau Trup si scump Sangele Lui si sa-mi pot da seama ca orice fapta josnica imi este numai izvor de amaraciune si tulburare, iar ca actele de marinimie, curaj si detasare- “faptele bune si frumoase” ale atat de hulitei morale practice- sunt singurele creatoare de pace si multumire.

Il chemi pe Hristos la telefon ? ironiza Andre Gide. Nici nu e nevoie de o chemare, e mereu prezent, gata sa intre pe usa (deschisa) a inimii si capabil numai de actele caracteristice nobletei launtrice, pe care si noua ni le propune, propovaduindu-ne ca ne sunt mereu accesibile : discretia, iertarea, uitarea, degajarea dintre meschinarii si maruntisuri, alungarea tinerii de minte a raului, sila de razbunare, ura, susceptibilitatea, irascibilitatea, tafna si multe alte stupiditati a caror jalnica inferioritate si acuta nocivitate ne-a destainuit-o o data pentru totdeauna si ne-o dezvalui de fiecare data mai dureros.

In cele din urma m-am putut convinge ca libertatea se cucereste numai prin omorarea pacatului si m-am trezit in stare sa descifrez formula “fac ce vreau” : ea nu inseamna ca dau ascultare neconditionata viscerelor si tropismelor mele, pornirilor si instinctelor mele dobitocesti, constituindu-ma prizonier al egoismului, turpitudinilor si plagilor firii mele, ci supunandu-le pe acestea vointei, ratiunii si constiintei mele, partii bune (curatite) a eului meu, supra-eului meu. Fac ce vreau, credinciosul si smeritul ucenic al lui Hristos, iar ce nu i-ar placea demonului salasluid inlauntrul meu sau tarcolind in juru-mi sa fac in numele asa-zisei libertati instinctuale, in temeiul careia ma ispiteste spre a ma indemna sa ma dau rob lui si duhurilor celor rele.

Nefiind botezat in pruncie ci in deplina maturitate, am putut experimenta botezul totodata ca Sfanta Taina si taina, ca moarte si inviere, ca izvor nesecat de apa vie si de senzationala fericire. Covarsitoarea majoritate a crestinilor n-au cum sti ce simte cel botezat si ce este in adevar actul acesta fulgerator; dar cei aflati in situatia mea stiu cum nu se poate mai limpede ca nu e forma, ritual, o ceremonie, un simbol; e o lucrare directa a Dumnezeului celui viu.

(Nicolae Steinhardt, Daruind vei dobandi)

Martirii crestini ai prigoanei comuniste din Rusia

Adormirea ucenicei - Rusia, 2007

Adormirea ucenicei (Rusia 2007) - este un clip video facut pe telefonul mobil in Rusia. Diferita de stralucirea soarelui, lumina puternica ce se observa aparand deasupra blocului unde locuia o femeie ce tocmai a adormit, ucenica a unui mare staret rus adormit si el intru Domnul, coboara si intra prin acoperis si prin peretii blocului si ridica la cer sufletul cel luminos al ucenicei. Este staretul care a venit sa-si duca ucenica in Imparatia Cerurilor. La sfarsit se observa deslusit cele doua lumini, ce au silueta ingereasca si 2 aureole luminoase ce strapung cerul si-l boltesc.

Parintele Iustin Parvu - Catre diaspora

Parintele Iustin Parvu s-a nascut, in satul Petru Voda (in vecinatatea caruia a intemeiat, in 1991, pe pamantul sau parintesc, actuala manastire), marele duhovnic Iustin Parvu, intemnitat de comunisti intre 1948 si 1964.

Parintele Iustin Parvu - Mesaj catre cei prigoniti de oficialitati

Parintele Iustin Parvu - Implicarea Bisericii in viata sociala

Parintele Iustin Parvu s-a nascut, in satul Petru Voda (in vecinatatea caruia a intemeiat, in 1991, pe pamantul sau parintesc, actuala manastire), marele duhovnic Iustin Parvu, intemnitat de comunisti intre 1948 si 1964.

marți, 12 ianuarie 2010

Discurs pentru timpurile cele de pe urma

“Multi oameni spun ca nu stiu ce o sa se faca cand vor veni cipurile dar eu spun asa: Sa stam linistiti,sa stam in pace, sa stam in rugaciune. Vezi-ti de rugaciunea ta si lasa ca Dumnezeu nu o Sa ne lase daca ne rugam Lui. Pentru ca noi trebuie sa avem nadejdea in Dumnezeu,in Maica Domnului si apoi in Arhangheli, Serafimi, Heruvimi, Ingeri, Sfinti, etc….
Precum si noi spunem in cantarile: “Nadejdea mea este Tatal,….”, “Noi dupa Dumnezeu in Tine Maica Lui Dumnezeu ne punem toata nadejdea….”.”
Autorul blogului:
Filoti Alex Stefanel

ACATISTUL SFANTULUI SERAFIM DE SAROV, MARE FACATOR DE MINUNI (2 IANUARIE)

ACATISTUL SFANTULUI SERAFIM DE SAROV, MARE FACATOR DE MINUNI
(2 IANUARIE)

Rugaciunile incepatoare:

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Numele Tau.
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se Numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.
Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacele si Icoasele:

Condacul 1:

Facatorule de minuni si preaminunate Cuviosule cel ales al lui Hristos, grabnic ajutatorule si rugatorule al nostru, Sfinte Parinte Serafime, marind pe Domnul cel ce te-a preaslavit pe tine, cantare de lauda iti aducem tie. Tu dar, ca cel ce ai mare indrazneala catre Domnul, din toate nevoile slobozeste-ne pe noi, cei care strigam catre tine: Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Icosul 1:

Creatorul ingerilor te-a ales pe tine de la inceput ca sa preaslavesti prin viata ta cea minunata Numele Sfintei Treimi, caci te-ai aratat cu adevarat inger pe pamant si serafim in trup si, ca o raza prealuminata a vesnicului soare al dreptatii, viata ta a stralucit. Iar noi vazand nevointele tale cele prealaudate, cu evlavie si cu bucurie tie cantam acestea:

Bucura-te, dreptarul credintei si al evlaviei;
Bucura-te, chipul blandetei si al smereniei;
Bucura-te, marirea cea preaslavita a dreptilor;
Bucura-te, mangaierea cea lina a mahnitilor;
Bucura-te, lauda preaiubita a monahilor;
Bucura-te, ajutorarea preaminunata a traitorilor in lume;
Bucura-te, slava si apararea tarii Rusesti;
Bucura-te, impodobirea Sfanta a pamantului Tambovului;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 2:

Vaz�nd maica ta preacuvioasa, Parinte Serafime, dragostea ta cea fierbinte catre viata calugareasca, a cunoscut voia Domnului cea Sf�nta pentru tine si, ca pe un dar desav�rsit lui Dumnezeu aduc�ndu-te, te-a binecuv�ntat pe calea cea ingusta a calugariei cu a sa Sf�nta cruce pe care tu ai purtat-o la piept p�na la sf�rsitul vietii, arat�ndu-ti dragostea ta cea mare catre Cel ce s-a rastignit pentru noi, Hristos, Dumnezeul nostru, caruia toti cu umilinta sa-I c�ntam: Aliluia!

Icosul 2:

Cuget ceresc ti s-a daruit tie, Sfinte al lui Dumnezeu, caci din tineretile tale, necontenit nazuind la cele ceresti, ai lasat casa parinteasca pentru imparatia lui Dumnezeu si adevarul ei. Pentru aceasta primeste de la noi laudele acestea:

Bucura-te, fiu de Dumnezeu ales, al orasului Kursk;
Bucura-te, al parintilor celor cucernici odrasla preaslavita;
Bucura-te, cel ce ai mostenit virtutile maicii tale;
Bucura-te, cel ce ai invatat de la d�nsa evlavia si rugaciunea;
Bucura-te, ca de la maica ta la lupte duhovnicesti, cu crucea ai fost binecuv�ntat;
Bucura-te, ca p�na la moarte aceasta binecuv�ntare cu sfintenie o ai pastrat;
Bucura-te, ca din dragoste catre Domnul casa parinteasca o ai lasat;
Bucura-te, cel ce frumusetile lumii acesteia de nimic le-ai socotit;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 3:

Din tineretile tale puterea celui Preainalt cu adevarat te-a acoperit, preacuvioase, tu, caz�nd din inaltimea bisericii, nevatamat pazindu-te pe tine Domnul, iar atunci c�nd de boala cumplit patimeai, insasi Stap�na lumii s-a aratat aduc�ndu-ti vindecare din ceruri caci din pruncie drept ai slujit lui Dumnezeu neincetat c�nt�ndu-I: Aliluia!

Icosul 3:

Av�nd staruinta catre lucrarea vietii calugaresti celei asemenea ingerilor, ai mers la Sf�nta cetate a Kievului pentru a te inchina Cuviosilor de la Pecerska, primind din gura Cuviosului Dositei porunca sa-ti indreptezi calea ta in Pustia Sarovului, caci cu credinta venind de departe ai sarutat acel Sf�nt loc si, acolo salasluindu-te, ai sf�rsit viata ta cea placuta lui Dumnezeu. Iar noi minun�ndu-ne de o asa purtare de grija a lui Dumnezeu pentru tine, cu umilinta iti c�ntam:

Bucura-te, cel ce de lumeasca desertaciune te-ai lepadat;
Bucura-te, cel ce patria cereasca cu ardoare o ai dorit;
Bucura-te, ca pe Hristos din toata inima L-ai iubit;
Bucura-te, caci jugul cel bun al lui Hristos asupra ta l-ai luat;
Bucura-te, cel ce ai fost desav�rsit ascultator;
Bucura-te, pazitorul cel adevarat de poruncile dumnezeiesti;
Bucura-te, cel ce mintea si inima ta, prin rugaciune, catre Dumnezeu le-ai intarit;
Bucura-te, st�lpul cel neclintit al Ortodoxiei;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 4:

Viforul napastelor celor rele potolindu-l, ai strabatut toata calea cea ingusta si indurerata a nevointei calugaresti purt�nd jugul vietii pustnicesti al zavor�rii, al tacerii si al privegherii de multe nopti si astfel, prin harul dumnezeiesc urc�nd din putere in putere, de la fapte catre contemplarea lui Dumnezeu, te-ai mutat in locasurile de sus unde cu ingerii ii c�nti lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4:

Auzind si vaz�nd viata ta cea Sf�nta, preacuvioase Parinte Serafime, obstea toata s-a mirat de tine si, venind, lua invatatura din cuvintele si din faptele tale slavind pe Domnul cel ce este minunat intru Sfintii Sai. Iar noi cu credinta si cu dragoste te laudam, preacuvioase Parinte, c�nt�ndu-ti asa:

Bucura-te, cel ce cu totul jertfa lui Dumnezeu te-ai adus;
Bucura-te, cel ce inaltimea nepatimirii ai ajuns;
Bucura-te, ostasule al lui Hristos, cel cu buna biruinta;
Bucura-te, bun si credincios slujitor al Cerescului Stap�n;
Bucura-te, inainte statatorule cel neinfricat pentru noi catre Domnul;
Bucura-te, rugatorule al nostru cel neobosit catre Nascatoarea de Dumnezeu;
Bucura-te, al crinului din pustie minunata mireasma;
Bucura-te, al harului dumnezeiesc vas fara prihana;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 5:

Lumina dumnezeiasca a stralucit in casa ta, preacuvioase, atunci c�nd tu, bolnav fiind si pe patul mortii zac�nd, insasi Preacurata Fecioara a venit la tine cu Sfintii Apostoli Petru si Ioan si a zis: “Acesta este din neamul meu!”- si s-a atins de capul tau. Indata dar, fac�ndu-te sanatos, cu multumire lui Dumnezeu ai c�ntat: Aliluia!

Icosul 5:

Vaz�nd pizmasul neamului omenesc viata ta cea curata si Sf�nta, preacuvioase Parinte Serafime, a vrut sa te piarda pe tine trimit�nd asupra ta oameni rai care fara mila te-au batut las�ndu-te abia viu. Tu insa, Parinte Serafime, ca un miel bl�nd pe toate le-ai indurat rug�ndu-te Domnului pentru prigonitorii tai. De aceea, minun�ndu-ne de a ta nerautate, noi toti iti c�ntam tie:

Bucura-te, caci cu bl�ndetea si smerenia ta lui Hristos Dumnezeu I-ai fost urmator;
Bucura-te, caci cu nerautatea ta pe duhul rautatii l-ai biruit;
Bucura-te, al curatiei sufletesti si trupesti s�rguincios pazitor;
Bucura-te, pustnice cu darurile Duhului plinit;
Bucura-te, ascetule de Dumnezeu preaslavit si inainte vazator;
Bucura-te, povatuitorule al monahilor cel minunat si de Dumnezeu inteleptit;
Bucura-te, a Sfintei Biserici lauda si bucurie;
Bucura-te, a M�nastirii Sarovului slava si laudare;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 6:

Pustia Sarovului propovaduieste nevointele si ostenelile tale, de Dumnezeu purtatorule, placutule al lui Hristos, caci desisurile si padurile ei de buna mireasma cu rugaciunea ta le-ai umplut. Urm�nd lui Ilie, proorocul lui Dumnezeu, si Botezatorului Ioan, te-ai aratat vlastar pustiei mult roditoare prin darurile Duhului Sf�nt cu a carui putere multe si preaslavite fapte ai sav�rsit, indemn�nd pe credinciosi sa-I c�nte lui Dumnezeu, datatorului de bunatati: Aliluia!

Icosul 6:

Rasarit-a intru tine, fericite Serafime, un nou ales de Dumnezeu, vazator asemenea lui Moise caci, fara prihana slujirea la altarul Domnului sav�rsind, te-ai invrednicit a-L vedea pe Hristos in Biserica, cu puterile cele netrupesti venind. Iar noi, de aceasta bunavointa a lui Dumnezeu minun�ndu-ne, iti c�ntam tie acestea:

Bucura-te, vazatorule de Dumnezeu preaslavit;
Bucura-te, cel ce cu Lumina cea intreit stralucita ai fost luminat;
Bucura-te, al Preasfintei Treimi slujitor credincios;
Bucura-te, al Duhului Sf�nt lacas impodobit;
Bucura-te, cel ce pe Hristos impreuna cu ingerii, cu ochii trupesti L-ai vazut;
Bucura-te, ca inca in trupul cel putrezitor fiind, dulceata Raiului mai inainte ai gustat;
Bucura-te, cel ce cu p�inea vietii ai fost indestulat;
Bucura-te, cel ce cu apa nemuririi ai fost adapat;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Icosul 7:

Voind iubitorul de oamneni, Dumnezeu sa arate intru tine, preacuvioase, a Sa nespusa milostivire catre oameni, cu adevarat luminator de Dumnezeu stralucit te-ai aratat, caci cu faptele si cuvintele tale pe toti ii aduci la evlavia si la dragostea dumnezeiasca. Astfel, cu stralucirea faptelor tale fiind luminati si cu p�inea invataturii tale fiind indestulati, pe tine cu s�rguinta te marim si lui Hristos, Celui ce te-a preaslavit pe tine ii c�ntam: Aliluia!

Icosul 7:

Vaz�ndu-te pe tine nou ales al lui Dumnezeu, din locuri indepartate au alergat la tine credinciosii in necazuri si suferinte fiind, iar tu pe cei apasati de nevoi nu i-ai departat, revars�nd vindecari, daruind alinare, cu rugaciunile pentru ei mijlocind. Pentru aceasta in tot pam�ntul rusesc vestea minunilor tale se rasp�ndea, iar fiii tai duhovnicesti te slaveau pe tine asa:

Bucura-te, pastorul nostru cel bun;
Bucura-te, parinte milostiv si bl�nd;
Bucura-te, lecuitorul nostru cel grabnic ajutator si plin de har;
Bucura-te, tamaduitorul neputintelor noastre cel milostiv;
Bucura-te, in nevoi si impresurari grabnic ajutatorule;
Bucura-te, mai inainte vazatorule al celor ce vor sa fie;
Bucura-te, inainte vazatorule si mustratorule al gresealelor celor ascunse;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 8:

Straina minune vedem la tine, preacuvioase, caci, impovarat de ani, slabit si obosit fiind, o mie de zile si o mie de nopti pe piatra in rugaciune ai petrecut. Cine este dar indreptatit sa vesteasca suferintele si luptele tale pe care le-ai rabdat, fericite Parinte, ridic�ndu-ti m�inile catre Dumnezeu, pe Amalec cel inchipuit biruindu-l si Domnului c�nt�ndu-I: Aliluia!

Icosul 8:

“Intru totul esti dorire, intru totul dulceata, preadulce Iisuse!” - Asa strigai in rugaciune, Parinte, in linistea deplina a pustiei tale. Iar noi, cei intunecati cu desertaciunile si in pacate toata viata petrec�nd, dragostea ta catre Dumnezeu preamarim si tie iti c�ntam asa:

Bucura-te, mijlocitorul m�ntuirii celor ce te iubesc si te cinstesc pe tine;
Bucura-te, cel ce aduci pe pacatosi la indreptare;
Bucura-te, sihastru tacut si preaminunat;
Bucura-te, rugatorul pentru noi cel staruitor;
Bucura-te, cel ce ai aratat inflacarata dragoste catre Domnul;
Bucura-te, cel ce cu focul rugaciunii sagetile vrajmasului le-ai ars;
Bucura-te, lum�nare nestinsa prin rugaciune, in pustie stralucind;
Bucura-te, luminatorule ce incalzesti si luminezi cu daruri duhovnicesti;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 9:

Toata firea ingereasca s-a mirat de aceasta deosebita vedere c�nd Staretului in zavor�re aflat, Imparateasa Cerului si a Pam�ntului S-a aratat, poruncindu-i sa iasa din pustie si sa nu-i opreasca pe oamenii credinciosi sa vina la el, ci pe toti sa-i invete a c�nta lui Hristos: Aliluia!

Icosul 9:

Ritorii cei mult vorbitori nu se pricep a spune puterea dragostei tale, fericite, caci implinind porunca Maicii Domnului, tuturor ce veneau la tine in slujire te-ai predat, iar celor nepriceputi ai fost sfesnic bun, celor intristati m�ng�ietor, celor rataciti bl�nd povatuitor, celor bolnavi lecuitor si tamaduitor. Pentru aceasta tie iti c�ntam asa:

Bucura-te, ca din lume in pustie te-ai salasluit ca sa agonisesti virtuti;
Bucura-te, ca din pustie in m�nastire te-ai intors ca sam�nta virtutilor sa o semeni;
Bucura-te, cel ce esti luminat de harul Duhului Sf�nt;
Bucura-te, cel ce esti plin de bl�ndete si smerenie;
Bucura-te, al celor ce alearga catre tine Parinte iubitor de fii;
Bucura-te, cel ce imbarbatare si intarire prin cuvinte de iubire acestora le dai;
Bucura-te, ca pe cei ce veneau la tine bucurie si comoara ii numeai;
Bucura-te, ca pentru dragostea ta cea Sf�nta de bucuriile Imparatiei Ceresti te-ai invrednicit;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 10:

La sf�rsitul m�ntuitoarelor nevointe ajung�nd, preacuvioase, in rugaciune plec�ndu-ti genunchii, sufletul tau cel Sf�nt in m�inile lui Dumnezeu l-ai dat, pe care Sfintii ingeri l-au inaltat sus, la Tronul Atoatetiitorului, ca impreuna sa te infatisezi intru slava cea neinserata, c�ntare de lauda c�nt�nd Cuv�ntului celui mai Sf�nt dec�t Sfintii: Aliluia!

Icosul 10:

Zid tuturor Sfintilor si m�ng�iere monahilor fiind, Preasfinte, Fecioara ti s-a aratat inaintea sf�rsitului tau vestindu-ti ca aproape este stramutarea ta catre Domnul. Deci noi, minun�ndu-ne de o asa cercetare a Maicii Domnului, iti c�ntam asa:

Bucura-te, ca pe imparateasa Cerului si a Pam�ntului la fata ai vazut-o;
Bucura-te, ca prin aratarea Maicii Domnului te-ai umplut de bucurie;
Bucura-te, cel ce ai primit de la ea vestea mutarii tale la cele ceresti;
Bucura-te, ca prin glasul tau cel fara prihana Sfintirea vietii tale ai aratat;
Bucura-te, ca in rugaciune inaintea icoanei Maicii Domnului duhul tau cel smerit lui Dumnezeu I l-ai dat;
Bucura-te, caci cu sf�rsitul tau fara durere, prevestirea ta mai inainte o ai implinit;
Bucura-te, cel ce cu cununa nemuririi de m�na Atoatetiitorului ai fost incununat;
Bucura-te, ca fericirea Raiului impreuna cu toti Sfintii ai mostenit;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 11:

C�ntare neincetata Preasfintei Treimi inalt�nd preacuvioase, prin intreaga ta viata mare ascet al evlaviei te-ai aratat: celor rataciti spre povatuire, celor bolnavi cu trupul si cu sufletul spre tamaduire, iar noi, multumindu-I lui Dumnezeu pentru multimea cea nemasurata a milelor Lui, neincetat ii c�ntam: Aliluia!

Icosul 11:

Faclie datatoare de lumina in timpul vietii fiind, Parinte de Dumnezeu fericit, si dupa moarte ca o stea stralucitoare a pam�ntului rusesc ai luminat, caci reversi de la cinstitele tale moaste r�uri de minuni celor ce cu credinta si cu dragoste alearga catre tine. Iar noi, ca celui ce esti fierbinte rugator pentru toata lumea si facator de minuni, tie-ti c�ntam acestea:

Bucura-te, cel ce cu multimea minunilor de Dumnezeu esti preaslavit;
Bucura-te, cel ce cu dragostea ta lumea intreaga o ai luminat;
Bucura-te, iubirii lui Hristos urmasule cel credincios si drept;
Bucura-te, m�ng�ierea tuturor celor ce cer de la tine ajutor;
Bucura-te, izvor nesecat al minunilor;
Bucura-te, al celor bolnavi si neputinciosi lecuitor;
Bucura-te, al apei celei tamaduitoare, f�nt�na nesecatuita;
Bucura-te, ca toate marginile pam�ntului nostru cu dragostea ta le-ai cuprins;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 12:

Cunosc�nd harul si indrazneala ta cea mare inaintea lui Dumnezeu cadem la tine, preacuvioase Parinte, roaga-te fierbinte catre Domnul ca sa apere Sf�nta Biserica Sa de necredinta si dezbinare, de nevoi si necazuri, ca sa c�ntam impreuna cu tine Facatorului de bine, Dumnezeului nostru: Aliluia!

Icosul 12:

C�nt�nd preaslavirea ta te fericim pe tine, preacuvioase Parinte, ca pe un puternic mijlocitor pentru noi catre Domnul, ca pe un m�ng�ietor si aparator, si cu dragoste iti c�ntam tie acestea:

Bucura-te, lauda Bisericii Ortodoxe;
Bucura-te, scut si ingradire a crestinatatii;
Bucura-te, calauza ce-i indreapta pe toti catre ceruri;
Bucura-te, aparatorul si ocrotitorul nostru;
Bucura-te, cel ce cu puterea lui Dumnezeu multe minuni ai sav�rsit;
Bucura-te, cel ce cu vesm�ntul tau pe multi bolnavi ai vindecat;
Bucura-te, cel ce toate uneltirile diavolesti le-ai biruit;
Bucura-te, cel ce jivinele salbatice cu bl�ndetea ta le-ai supus;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori cu trei metanii mari)

O, preaminunate Sfinte si mare facator de minuni, preacuvioase Parinte Serafime, primeste aceasta sarmana rugaciune a noastra ce se inalta spre lauda ta si st�nd acum inaintea Tronului Imparatului imparatilor, al Domnului nostru Iisus Hristos, roaga-te pentru noi toti ca sa aflam mila Lui in Ziua Judecatii, cu bucurie c�nt�ndu-I: Aliluia!

Apoi se zice iarasi Icosul 1:

Creatorul ingerilor te-a ales pe tine de la inceput ca sa preaslavesti prin viata ta cea minunata Numele Sfintei Treimi, caci te-ai aratat cu adevarat inger pe pamant si serafim in trup si, ca o raza prealuminata a vesnicului soare al dreptatii, viata ta a stralucit. Iar noi vazand nevointele tale cele prealaudate, cu evlavie si cu bucurie tie cantam acestea:

Bucura-te, dreptarul credintei si al evlaviei;
Bucura-te, chipul blandetei si al smereniei;
Bucura-te, marirea cea preaslavita a dreptilor;
Bucura-te, mangaierea cea lina a mahnitilor;
Bucura-te, lauda preaiubita a monahilor;
Bucura-te, ajutorarea preaminunata a traitorilor in lume;
Bucura-te, slava si apararea tarii Rusesti;
Bucura-te, impodobirea Sfanta a pamantului Tambovului;
Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

si Condacul 1:

Facatorule de minuni si preaminunate Cuviosule cel ales al lui Hristos, grabnic ajutatorule si rugatorule al nostru, Sfinte Parinte Serafime, marind pe Domnul cel ce te-a preaslavit pe tine, cantare de lauda iti aducem tie. Tu dar, ca cel ce ai mare indrazneala catre Domnul, din toate nevoile slobozeste-ne pe noi, cei care strigam catre tine: Bucura-te, preacuvioase Parinte Serafime, mare facator de minuni din Sarov!

Dupa aceea zicem aceasta rugaciune:

Rugaciunea int�i catre Sf�ntul Serafim

O, preaminunate Serafime, mare facator de minuni din Sarov, pentru toti cei ce alearga la tine ajutatorule cel grabnic ascultator, in zilele vietii tale nimeni de la tine sarman n-a iesit, ci tuturor placuta le-a fost vederea fetei tale si glasul cel cu buna int�mpinare a cuvintelor tale. Pe l�nga acestea si darul tamaduirilor, darul inainte vederii si darul vindecarilor sufletelor celor neputincioase cu imbelsugare in tine s-au aratat. Iar c�nd te-a chemat pe tine Domnul de la ostenelile cele pam�ntesti la odihna cea cereasca, niciodata dragostea ta n-a lipsit de la noi si nu este cu putinta a numara minunile tale care s-au inmultit ca stelele cerului caci iata, in toate marginile pam�ntului te arati oamenilor credinciosi si le daruiesti tamaduiri. Pentru aceasta si noi strigam tie: O, preabunule si bl�ndule Cuvios al lui Dumnezeu, rugatorule cel cu indrazneala pentru noi, care niciodata nu departezi pe cei ce te cheama pe tine, inalta pentru noi binefacatoarea ta rugaciune catre Domnul puterilor ca sa intareasca poporul nostru binecredincios si sa ne daruiasca noua cele de trebuinta in viata aceasta si toate cele de folos pentru m�ntuirea sufletelor noastre, ca sa ne pazeasca de caderi in pacat si sa ne invete pocainta cea adevarata, ca fara de piedici sa intram in Imparatia Cerurilor unde tu acum stralucesti in slava neapusa, si sa c�ntam cu toti Sfintii, laud�nd Treimea cea de Viata datatoare, in veci! Amin.

Rugaciunea a doua catre Sf�ntul Serafim

O, preasfinte Cuvioase si de Dumnezeu purtatorule Parinte Serafim, cauta din slava ta cea de sus catre noi cei smeriti si neputinciosi, impovarati cu multe pacate, care cerem de la tine ajutor si m�ng�iere. Apropie-te de noi cu inima ta cea plina de bunatate si ajuta-ne ca sa pazim fara de prihana poruncile Domnului, sa tinem cu tarie credinta ortodoxa, cu s�rguinta sa-I aducem lui Dumnezeu pocainta pentru pacatele noastre in evlavie crestineasca, cu harul bine sa sporim si sa fim vrednici de ajutorul si mijlocirea ta pentru noi inaintea lui Dumnezeu. O, Sfinte al lui Dumnezeu, Serafime, auzi-ne pre noi, cei ce cu credinta si cu dragoste ne rugam tie si nu ne trece cu vederea pe noi, cei ce avem nevoie de ocrotirea ta. Acum si in ceasul sf�rsitului nostru ajuta-ne si apara-ne cu rugaciunile tale de sagetile cele pline de rautate ale diavolului, ca sa nu ne stap�neasca puterea lui ci, cu ajutorul tau, sa ne invrednicim amosteni fericirea lacasurilor Raiului. Caci in tine ne punem astazi nadejdea, Parinte milostive, fii pentru noi cu adevarat calauza spre m�ntuire si aduna-ne la lumina cea neinserata a vietii vesnice prin mijlocirea ta cea bineplacuta, la Tronul Sfintei Treimi, ca sa slavim si sa c�ntam impreuna cu toti Sfintii Numele cel vrednic de inchinare, al Tatalui si al Fiului si al Sf�ntului Duh, in vecii vecilor. Amin.

Troparul Sf�ntului Serafim (glasul al 4-lea)

Din tinerete L-ai indragit pe Hristos, fericite, si numai Lui, Unul, ai dorit cu inflacarare sa ii slujesti, prin rugaciune neintrerupta in pustie, nevoindu-te cu inima plina de umilinta dob�ndind iubirea lui Dumnezeu si arat�ndu-te ales al Maicii Domnului. Pentru aceasta ne rugam tie: M�ntuieste-ne pre noi cu rugaciunile tale, preacuvioase Serafime, Parintele nostru.

Condacul Sfantului Serafim (glasul al 2-lea)

Frumusetea lumii si cele trecatoare lasand, preacuvioase, te-ai salasluit in Manastirea Sarovului si acolo, ingereste vietuind, multora le-ai fost cale spre mantuire. Pentru aceasta si Hristos te-a preaslavit pe tine, Parinte Serafime, imbogatindu-te cu darul tamaduirilor si al minunilor. Drept aceea iti cantam tie: Bucura-te, preacuvioase Serafime, Parintele nostru.

luni, 4 ianuarie 2010

Ajunul Bobotezei; Sfantul Teopempt; Sfantul Teona; Sfanta Sinclitichia

Ajunul Bobotezei; Sfantul Teopempt; Sfantul Teona; Sfanta Sinclitichia

In Ajunul Bobotezei se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfantului Teofil al Alexandriei, in Ajunul Bobotezei se ajuneaza total. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru.

Postul din ziua de 5 ianuarie dateaza din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune pentru primirea Sfantului Botez a doua zi. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita - Agheasma Mare.

Credinciosii gusta din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Boboteaza, pana pe 14 ianuarie inclusiv, cand se incheie praznicul cu slujbele si cantarile Bobotezei, dar si in zile de post, la indemnul duhovnicului.

Sfantul Teopempt a fost episcop si a trait la sfarsitul secolului al III lea, in vremea imparatului Diocletian. Pentru ca a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat intr-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi si i s-a dat otrava. Ramane in viata dupa toate aceste chinuri si il converteste la crestinism pe vrajitorul Teona. Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos, lui Teopempt i s-a taiat capul, iar Teona a fost ingropat de viu.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintei Sinclitichia;
- Sfantului Cuvios Grigorie din Acrita;
- Sfantului Cuvios Fostirie;
- Sfantului Mucenic Sais;
- Sfantului Mucenic Teoid;
- Sfintei Cuvioase Domnina;
- Sfintei Cuvioase Tatiana;
- Sfantului Cuvios Mucenic Romano din Carpensia.

Maine, 6 ianuarie, praznuim Botezul Domnului (Boboteaza).

Parintele Paulin Lecca - Apocalipsa

Despre Parintele Arsenie Boca